EURES je mreža za suradnju koja pomaže tražiteljima posla i poslodavcima pronaći posao ili radnike u cijeloj Europi.

Načelo Europske unije o slobodnom kretanju radnika smatra se jednim od najvažnijih prava građana Europske unije. To znači da se možete uputiti u bilo koju državu članicu Europske unije, na Island, u Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku kako biste ondje tražili posao i zaposlili se, a pritom možete računati i na EURES - europski portal za radnu mobilnost.

EURES nudi veliki broj usluga putem portala ili putem velike ljudske mreže koju čini više od tisuću savjetnika u organizacijama koje su članovi i partneri EURES-a, a koji su u svakodnevnom kontaktu s tražiteljima posla i poslodavcima diljem Europe.
Partneri u mreži mogu uključivati javne službe za zapošljavanje (kao što je Hrvatski zavod za zapošljavanje), privatne službe za zapošljavanje, sindikate, organizacije poslodavaca i druge važne dionike na tržištu rada. Partneri pružaju usluge informiranja, odabira radnika i zapošljavanja poslodavcima i tražiteljima posla, a Europski koordinacijski ured i nacionalni koordinacijski uredi nadziru organizaciju aktivnosti na europskoj i nacionalnoj razini.

Neke od usluga koje EURES nudi tražiteljima posla i poslodavcima su:

- povezivanje slobodnih radnih mjesta i životopisa na portalu EURES-a
- informacije i pomoć te druge usluge podrške radnicima i poslodavcima
- pristup informacijama o radnim i životnim uvjetima u državama članicama EU-a, primjerice o oporezivanju, mirovini, zdravstvenom i socijalnom osiguranju
- potpora posebnim skupinama u kontekstu EURES-ovih specijaliziranih programa za mobilnost pri zapošljavanju, kao što je Tvoj prvi posao preko EURES-a i program Reactivate
- promicanje mogućnosti za mlade putem usluge Drop’pin@EURES, mjesta na kojem poduzeća i organizacije mogu objavljivati i promovirati mogućnosti za mlade, a osmišljeno je kako bi se pomoglo mladim Europljanima da zakorače na tržište rada
- informacije i pristup pomoći nakon zapošljavanja, kao što su jezični tečajevi i pomoć pri integraciji u odredišnoj zemlji.

O čemu se točno radi, može se vidjeti iz primjera našega sunarodnjaka Gorana Marinovića koji se, uz pomoć EURES-a, zaposlio u Njemačkoj. Članak na tu temu možete pročitati ovdje, a intervju s njime možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Više detalja možete pronaći na portalu EURES i na poveznicama u tekstu.

Izvor i foto: ec.europa.eu/eures

 

QRkYzPBh

slika1 1

Vlasnik stranice

logo edd bez tekstaEUROPSKI
DOM
DUBROVNIKKontakt

Europski dom Dubrovnik

Nikole Tesle 9
HR-20000 Dubrovnik
Telefon: + 385 20 488 621
                + 385 98 345 140
E-pošta: info[at]edd.hr

upitnik dnz web 2